7 yaşına kadar tek başına diş fırçalamak riskli olabilir!

Çocukların Ağız ve Diş Sağlığına Özen Göstermeleri Hayati

Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Sabiha Ceren İlisulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na yaklaşırken, çocukların ağız ve diş bakımının önemini vurguladı.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Çocuklarda diş çürüklerinin en sık rastlanan kronik hastalıklardan olduğunu belirten Dr. Sabiha Ceren İlisulu, erken yaşlarda alınacak basit önlemlerle bu sorunun büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti.

Dr. İlisulu, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde olası diş sağlığı problemlerini önlemek adına kritik bir adım olduğunu belirtti. Erken dönemde ağız ve diş bakımına özen göstermeyen bireylerin ileriki yaşlarda bu alışkanlığı edinmelerinin zorlaştığını ve diş sağlıklarının olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.

‘Bebeklikten İtibaren Temizlik Şart!’

Dr. İlisulu, uluslararası çocuk diş hekimliği verilerine göre, bebeğin ilk süt dişi sürmeye başladığında (genellikle 6-10 ay arası) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini kaydetti. Bu dönemde bebeklerin dişlerinin özel parmak fırçaları ya da temiz bir tülbent yardımıyla nazikçe temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle emzirme veya biberonla beslenme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. İlisulu, ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklerin önüne geçmek için bu dönemdeki temizliğe özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

‘Diş Fırçalama Alışkanlığında Ebeveyn Desteği Şart!’

Diş fırçalamanın çocuklar için sadece bir alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu vurgulayan Dr. İlisulu, bu nedenle ebeveynlerin desteğinin hayati olduğunu belirtti.

Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre, çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn ya da bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini bildirdi.

Gargara ve Diş İpi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altı yaşın altındaki çocuklarda gargara kullanımının önerilmediğini belirten Dr. İlisulu, altı yaşından büyük çocukların ise ebeveyn gözetiminde fluorid içeren gargaraları kullanabileceğini söyledi.

Diş fırçalamalarının yanı sıra diş ipi kullanımının da önemli olduğunu vurgulayan Dr. İlisulu, süt azı dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklara diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılmasının ağız sağlığı açısından büyük katkı sağlayacağını belirtti.

‘Düzenli Diş Hekimi Kontrolü Sağlıklı Bir Geleceğe Atılan Bir Adımdır’

Dr. Sabiha Ceren İlisulu, ilk dişin çıkmasıyla başlayacak diş hekimi kontrollerinin, çocukların ağız sağlığının korunmasında ve diş hekimi korkusunun önlenmesinde kritik bir rol oynayacağını vurguladı. Altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontrollerin çürüklerin erken teşhis edilmesine ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilmesine imkan tanıyacağını belirtti.

‘Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Yaşamın Temelidir’

Dr. Sabiha Ceren İlisulu, “Çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasıyla sadece fiziksel sağlık değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik gelişimlerinin de olumlu yönde etkileneceğini önemle vurguluyoruz. Ebeveynlerin bilinçli hareket etmesi, çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacaktır” dedi.

Related Posts

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor

Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sını oluşturan akciğer kanseri, kadınlar ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor. Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel, akciğer kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.