Kaybedilen dişleri tekrar çıkarmanın yolu bulundu. Araştırmacılardan insanlık tarihine geçecek buluş

İnsanlar İçin Yeniden Diş Çıkarma Yöntemi Geliştirildi

Bibaktım.net’ten Eylül Ustaoğlu’nun derlediği habere göre, Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırma ekibi, diş agenezisine yol açan genetik bir bozukluğu düzelten bir araştırma gerçekleştirdi.

Makalede bilim insanları, diş kaybını tetikleyen bir antikor keşfettiler. Bu antikor, USAG-1 adlı bir gende belirli büyüme faktörlerinin kullanılabilirliğini artırarak diş gelişimini yeniden etkinleştirebilir. Bu keşif, insanların kaybettiği dişlerin yerine inci beyazı dişler çıkarmak için potansiyel bir çözüm sunabilir.

Araştırmacılar, USAG-1 geliştirilerek hamile farelere uygulandığında yavruların normal diş gelişimi ile sonuçlandığını keşfettiler. Ayrıca, antikorun tek bir dozu, normal farelerde tamamen yeni bir diş oluşumunu tetikledi. Ancak, BMP ve Wnt adlı iki sinyal molekülünü engellediği için yan etkilere neden olabileceği konusunda uyarılar yapılmaktadır.

Deneyler sırasında araştırmacılar, BMP ve Wnt ile etkileşimde bulunan bir antikoru test etti ve genin BMP ile bağlanmasını engelleyen ancak Wnt üzerinde etkisi olmayan bir antikoru buldular. Bu sayede, diş büyümesini teşvik ederken istenmeyen etkileri en aza indirebildiler.

Çalışmanın yazarı Katsu Takahashi, “USAG-1’in bastırılmasının diş büyümesini artırdığını biliyorduk. Bilmediğimiz şey, bunun ne kadar etkili olacağıydı” dedi. Araştırmacılar, bulgularının yeni diş oluşumu için BMP’yi artırmak için yeterli olduğunu gösterdiğini belirtiyorlar.

Gelincikler üzerinde yapılan testler, bu tedavinin insanlar için potansiyel olabileceğini gösterdi. Ancak, güvenlik endişeleri nedeniyle insanlarda test edilmesi şu anda mümkün görünmüyor. Araştırmacılar, deneyi diğer memeliler üzerinde tekrarlamayı planlıyorlar.

Related Posts

5 Ağustos’tan itibaren Google Chrome bazı telefonlarda çalışmayacak

Google, milyonlarca eski Android cihaz kullanıcısını ilgilendiren önemli bir karar aldı. Daha önce bazı iPhone modelleri için sona erdirilen Chrome desteği, bu kez belirli Android telefon ve tabletler için de geçersiz hale geliyor.

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

TRT 1 canlı izle 24 Haziran: Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı yayın izle

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası C Grubu’nda bu akşam Benfica ile Bayern Münih karşı karşıya gelecek. Saat 22.00’da başlayacak mücadele TRT 1 ekranlarından ve Tabii platformu üzerinden canlı olarak yayınlanacak. TRT 1 canlı yayınını izlemek isteyen ve Benfica Bayern Münih mücadelesindeki önemli dakikaları ve golleri takip etmek isteyenler sayfamızdaki linki kullanmaları yeterli. İşte Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı izleme sayfası ve maçtan notlar.

GSB Spor Okulları gençleri bekliyor

Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları, 24 farklı branşı ile yaz döneminde de gençleri beklerken, başvuru kayıtları başladı.

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.

2030 yılına dikkat çekildi: İşte bulaşıcı hastalıkları ortadan kaldıracak keşif

Bilim dünyası, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çığır açabilecek bir gelişmeye sahne oldu. Japon araştırmacılar, tüm kan gruplarıyla uyumlu yapay kan üretmeyi başardı. Bu yenilik, sadece kan nakli alanında değil, virüs ve bakteri kaynaklı hastalıkların bulaşma riskini ortadan kaldırma potansiyeliyle de tıpta devrim yaratabilir.