Yerli Aşı TURKOVAC’ın Geliştiricisi Aykut Özdarendeli’den Aşılarda Yeni Dönem Müjdesi

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli: Türkiye’de Üretilecek Aşı Sayısı Artacak

Yerli aşı Turkovac‘ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Türkiye’de üretilecek aşı sayısının artarak devam edeceğini söyledi. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özdarendeli, “Aşılar hakkında merak ettiğiniz her şey” konferansında konuştu.

Özdarendeli, aşı çalışmalarının zorlu bir süreç olduğunu belirterek, “2020 yılından önce aşı çalışmaları yaklaşık 15 yıl sürüyordu, ancak yeni teknolojilerle 6-7 yıla indirilebileceği söyleniyor. Aşı sürecinde hata yapmak büyük risk taşıyor.” dedi.

Aşı çalışmalarının riskli, pahalı ve başarının düşük olduğu bir süreç olduğunu vurgulayan Özdarendeli, kontrollerin önemine dikkat çekti. Sadece TURKOVAC aşısında 439 kontrol yapıldığını belirterek, “Aşı üretiminde ciddi maddi güç ve disiplin gerekiyor.” dedi.

1998’den bu yana Türkiye’de aşı üretiminin azaldığını dile getiren Özdarendeli, “Osmanlı’dan gelen aşı kültürümüz var ancak son yıllarda bu alanda kayıplar yaşadık. Anlaşıldı ki aşının stratejik bir önemi var ve ülkemizde üretilecek aşı sayısı artarak devam edecek.” şeklinde konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra Kardaş ise aşı tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Sercan Küçükşahin – Güncel

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.