Çin’den Türkiye’ye göç etmişti… Bilim insanları incelemek için Diyarbakır’a gitti







Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Diyarbakır’da Araştırma Yapıyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Zooloji Profesörü Diyarbakır’da Araştırmalar Yapıyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Diyarbakır’a gelerek gölet çevresinde detaylı bir çalışma başlattı.

Prof. Dr. Sözen, Türkiye’deki küçük memeliler üzerinde yapılan çalışmalara odaklandıklarını ve özellikle fareler üzerinde yoğunlaştıklarını belirtti.

Sözen, “Ekibimle birlikte Türkiye’deki küçük memeli türlerini inceliyoruz. Şu anda TÜBİTAK Projesi kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeyiz” dedi.

Diyarbakır Göleti

Araştırmanın amacı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yayılan fare türlerini belirlemek ve dağılımlarını araştırmaktır.

Ekip, tarım alanlarında, yerleşim yerlerinde ve dağlık/ormanlık bölgelerde kapanlar kurarak örnekler toplamaya devam ediyor.

Diyarbakır Yolculuğu

Prof. Dr. Sözen, sadece türleri belirlemediklerini, aynı zamanda bu farelerden alınan doku örnekleriyle insanlara bulaşabilecek potansiyel hastalıkları da inceleyeceklerini belirtti. Bu çalışma, halk sağlığına önemli bilgiler sağlayabilir.

Araştırma Ekibi

Sözen, “Bu gölet haberlerden dikkatimizi çekti. Farelerin sıçan olduğunu düşünüyorduk, ama kesin tür teşhisi için birkaç örnek yakalamak istedik” diye konuştu.

Araştırma ekibi, göletin çevresine kapanlar kurarak örnek toplamaya başladı. Amacı, türü kesin olarak belirlemektir.

Örnek Toplama

Sözen, “Bu çalışma ile türün ne olduğunu ortaya çıkaracağız” diyerek sürecin önemine dikkat çekti.

Bu çalışma, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem sağlığı açısından önem taşımaktadır. Ayrıca fare ve sıçanların taşıyabileceği potansiyel hastalıkların erken teşhisi için kritik bir rol oynayabilir.

Hastalık Araştırması


Related Posts

Uzaydan gelen gizemli sinyal: Her 44 dakikada bir tekrarlanıyor

Dünya’dan yaklaşık 15.000 ışık yılı uzaklıkta tespit edilen ASKAP J1832-0911 adlı kozmik nesne, daha önce benzeri görülmemiş şekilde her 44 dakikada bir 2 dakika boyunca hem radyo dalgaları hem de X-ışınları yayıyor.

Yok olmanın eşiğindeki ”unutulmuş hayvan’ ilk kez fotoğraflandı

Afrika’nın “unutulmuş antilobu” olarak bilinen Upemba lechwe, ilk kez fotoğraflandı ve bu görüntü, türün yok oluşa sürüklenmesine karşı bir uyarı niteliği taşıyor.

Jüpiter, bir zamanlar çok daha büyüktü

Güneş sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bir zamanlar bugün gördüğümüzden bile çok daha büyükmüş. Peki nasıl küçüldü?

Bilim insanları insan hareketinden elektrik üretti

ABD Alabama Huntsville Üniversitesi (UAH) araştırmacıları, ticari olarak satılan yapışkan bantları kullanarak yeni bir triboelektrik nanojeneratör (TENG) geliştirdi. Bu jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek, insan hareketleri …

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.