AI donanımında yenilik dalgası: Nvidia’nın tahtı tehlikede mi?

Nvidia, Yapay Zeka Donanımlarında Lider Konumunu Koruyor

Nvidia, yüksek performanslı GPU’ları ve CUDA yazılım yığınıyla yapay zeka alanında tartışmasız lider konumda bulunuyor. Bu sayede büyük AI modellerini eğitmek ve çalıştırmak için tercih edilen teknoloji sağlayıcısı konumunda. Ancak rakiplerin sayısındaki artış, Nvidia’nın liderliğine meydan okuyor.

Teknoloji Devleri, Nvidia’ya Alternatifler Arıyor

Amazon, Google, Microsoft ve Meta gibi şirketler, Nvidia çiplerine olan bağımlılıklarını azaltmak için özel çip geliştirme projelerine yatırım yapıyor. Bu çalışmalarla Nvidia’nın hakimiyetini sallamayı amaçlayan yeni girişimler de ortaya çıkıyor. Bu girişimler, daha verimli veya uygun maliyetli seçenekler sunarak pazarda yer edinmeye çalışıyor.

Fractile ve Devrim Niteliğinde AI Donanımları

Birleşik Krallık merkezli olan Fractile, AI dil modellerini mevcut sistemlere göre 100 kat daha hızlı ve daha uygun maliyetle çalıştırabildiğini iddia ediyor. NATO ve eski Intel CEO’su Pat Gelsinger gibi etkileyici yatırımcılardan destek alan şirket, büyük bir atılım yapmaya hazırlanıyor.

Fractile’ın geliştirdiği donanım, en büyük transformatör ağlarında maksimum hızı hedefliyor ve büyük dil modellerinin daha gelişmiş yetenekler sergilemesine olanak tanıyor. Ancak, bu iddialar, Nvidia H100 GPU kümelerinde kullanılan Llama 2 70B ve TensorRT-LLM’e dayanıyor. Henüz Nvidia’nın yeni H200 çipleriyle karşılaştırma yapılmadığı için, Fractile’ın gerçek avantajları değerlendirilmeye açık.

Fractile’ın çalışmaları endüstride büyük ilgi topluyor. Pat Gelsinger’ın belirttiği gibi, mevcut donanım teknolojileri AI modellerinin gerçek potansiyelini tam olarak ortaya koyamıyor. Bu nedenle donanımdaki her gelişme, AI modellerinin yetenekleri üzerinde büyük etki yaratabilir. Fractile, vaat ettiği başarıları gerçekleştirebilirse, endüstrinin büyük bir dönüşüm yaşamasına öncülük edebilir.

Related Posts

Uzaydan gelen gizemli sinyal: Her 44 dakikada bir tekrarlanıyor

Dünya’dan yaklaşık 15.000 ışık yılı uzaklıkta tespit edilen ASKAP J1832-0911 adlı kozmik nesne, daha önce benzeri görülmemiş şekilde her 44 dakikada bir 2 dakika boyunca hem radyo dalgaları hem de X-ışınları yayıyor.

Yok olmanın eşiğindeki ”unutulmuş hayvan’ ilk kez fotoğraflandı

Afrika’nın “unutulmuş antilobu” olarak bilinen Upemba lechwe, ilk kez fotoğraflandı ve bu görüntü, türün yok oluşa sürüklenmesine karşı bir uyarı niteliği taşıyor.

Çin’den Türkiye’ye göç etmişti… Bilim insanları incelemek için Diyarbakır’a gitti

Çin’in kuzeyinden dünyaya yayılan ve ‘göçmen sıçan’ olarak bilinen kahverengi sıçan (Rattus norvegicus), ocak ayında Diyarbakır’daki bir gölette görüntülendi. Bu dikkat çekici keşif, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden bir araştırma ekibini harekete geçirdi.

Jüpiter, bir zamanlar çok daha büyüktü

Güneş sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bir zamanlar bugün gördüğümüzden bile çok daha büyükmüş. Peki nasıl küçüldü?

Bilim insanları insan hareketinden elektrik üretti

ABD Alabama Huntsville Üniversitesi (UAH) araştırmacıları, ticari olarak satılan yapışkan bantları kullanarak yeni bir triboelektrik nanojeneratör (TENG) geliştirdi. Bu jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek, insan hareketleri …

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.