Bilim insanları insan hareketinden elektrik üretti

Araştırmacılar Yeni Bir Triboelektrik Nanojeneratör Geliştirdi

ABD Alabama Huntsville Üniversitesi (UAH) araştırmacıları, ticari olarak satılan yapışkan bantları kullanarak yeni bir triboelektrik nanojeneratör (TENG) geliştirdi. Bu jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek, insan hareketleri ve çevresel titreşimlerden enerji toplama imkanı sağlıyor. Triboelektrik etki sayesinde, sürtünme ve temas yoluyla elektrik üretilebiliyor. Yeni tasarımda metalize polietilen tereftalat filmler elektrot görevi görürken, Scotch bantlar elektrik üretimini artırıyor.


Sağlıkta devrim: Proton tedavisiyle kanseri yok ettiler

YÜKSEK FREKANSTA ENERJİ ÜRETİMİ

UAH’dan araştırmacı Dr. Moonhyung Jang, farklı bant kombinasyonları deneyerek çift taraflı bant kadar güç üretebilen ancak yapışkan yüzey sorunu olmayan bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Bu sayede cihaz, 300 Hz’e kadar yüksek frekanslarda çalışabiliyor. Van der Waals kuvvetlerinin etkisiyle bantlar arasında atomik boyutta boşluklar oluşuyor ve enerji verimli şekilde elde ediliyor.


Enerji tasarrufu ve çevre dostu yaşam: Mikro evlerin geleceği

GÜÇ VE UYGULAMA ALANLARI

Yeni triboelektrik jeneratör maksimum 53 milliwatt güç üretebiliyor. Bu güç, 350 LED ışığını yakmaya ve lazer işaretçiyi çalıştırmaya yetiyor. Ayrıca cihaz, ses dalgalarını algılayan akustik sensör ve kol hareketlerini tespit eden kendi enerjisini üreten taşınabilir biyosensör gibi uygulamalara entegre edildi. Bu biyosensörler, kas aktivasyonlarını ölçerek spor yaralanmalarını önleme ve performansı artırma potansiyeline sahip. Dr. Jang, çalışmalarını sürdüreceklerini ve yakın zamanda enerji toplama ve biyosensörlerle ilgili patent başvurusu yapacaklarını açıkladı.

Related Posts

Uzaydan gelen gizemli sinyal: Her 44 dakikada bir tekrarlanıyor

Dünya’dan yaklaşık 15.000 ışık yılı uzaklıkta tespit edilen ASKAP J1832-0911 adlı kozmik nesne, daha önce benzeri görülmemiş şekilde her 44 dakikada bir 2 dakika boyunca hem radyo dalgaları hem de X-ışınları yayıyor.

Yok olmanın eşiğindeki ”unutulmuş hayvan’ ilk kez fotoğraflandı

Afrika’nın “unutulmuş antilobu” olarak bilinen Upemba lechwe, ilk kez fotoğraflandı ve bu görüntü, türün yok oluşa sürüklenmesine karşı bir uyarı niteliği taşıyor.

Çin’den Türkiye’ye göç etmişti… Bilim insanları incelemek için Diyarbakır’a gitti

Çin’in kuzeyinden dünyaya yayılan ve ‘göçmen sıçan’ olarak bilinen kahverengi sıçan (Rattus norvegicus), ocak ayında Diyarbakır’daki bir gölette görüntülendi. Bu dikkat çekici keşif, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden bir araştırma ekibini harekete geçirdi.

Jüpiter, bir zamanlar çok daha büyüktü

Güneş sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bir zamanlar bugün gördüğümüzden bile çok daha büyükmüş. Peki nasıl küçüldü?

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.