‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

Bilim İnsanları: Gençler Arasında Kanser Vakaları Artıyor

Son zamanlarda genç yaş grubunda kanser vakalarında belirgin bir artış olduğunu belirten Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, özellikle meme, kolorektal, pankreas ve testis kanserinin gençler arasında daha sık görülmeye başladığını ifade etti. Ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde tarama yaşının daha genç yaşlara çekilebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Şimşek, bu durumda düzenli kontrollerin hayati önem taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Melih Şimşek, genç nüfus tanımının toplumda genellikle farklı algılandığını vurgulayarak, “50 yaş altı kanser hastalarını genç olarak değerlendiriyoruz” dedi. Yapılan son araştırmalarda, gençlerde özellikle meme kanseri, testis kanseri ve her iki cinstede kolorektal ve pankreas kanserinde ciddi bir artış tespit edildiğini aktardı. Bu artışın nedenlerine dair net bir sonuca ulaşılamamış olsa da çevresel faktörlerin ve tarama programlarının önemli rol oynadığını belirtti.

Doç. Dr. Şimşek, kanser vakalarındaki artışta tanı yöntemlerindeki gelişmelerin de etkili olduğunu belirtti. Mamografi veya kolonoskopi gibi tarama testlerine erişimin zor olduğu geçmişte, günümüzde bu tür testlerin daha yaygın hale geldiğini aktaran Şimşek, ayrıca acil servislerde yapılan görüntülemeler sırasında kanser teşhisi konulabildiğini dile getirdi. Tarama yaşlarının genç nüfusa yönelik olarak değiştirildiğini de belirten Doç. Dr. Şimşek, kolon kanseri tarama yaşıyla ilgili yapılan düzenlemenin yaş sınırının 45’e çekildiğini, aynı şekilde meme kanseri taraması için mamografi yaşı sınırının da 40’a indirildiğini açıkladı.

Çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarının kanser vakalarındaki artışta etkili olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Şimşek, özellikle batı tipi beslenme ve obezitenin genç yaşlarda kanser riskini artırdığını belirtti. Ailede kanser öyküsü bulunan gençlerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Melih Şimşek, ailede kanser öyküsü bulunan bireylerin yaşamlarının çok daha genç yaşlardan itibaren düzenli kontroller yapmalarının önemine değindi.

Sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını belirten Doç. Dr. Şimşek, uzun süre sigara içen bireylerde düşük doz radyasyonlu tomografi taramalarının önerildiğini söyledi. Akciğer kanseri riski taşıyan sigara içen bireyler için düşük doz radyasyonlu taramaların erken teşhis açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

(DHA)

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.