Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Prof. Dr. İlhan Çetin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Hakkında Uyardı

SCÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlhan Çetin, kırsal bölgelerde görülen ve Türkiye genelinde 23 yıldır ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayının gelmesiyle birlikte vakaların tekrar arttığına dikkat çekerek, “Özellikle Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi illerinde, Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Giresun, Erzincan, Gümüşhane gibi illerimizde kene ısırma vakaları artmaya başladı. Bu durum KKKA hastalığı vakalarının hem ilimizde hem de çevre illerde arttığını göstermektedir.”

Mayıs ayı itibariyle kene popülasyonunun artmasıyla kene ısırma vakalarının da artabileceğini ve dolayısıyla KKKA hastalığı vakalarında bir artış olabileceğini öngördüklerini belirten Çetin, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. Açık alanda faaliyet gösteren kişilerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çetin, tedbirler hakkında şunları söyledi:

  • Otluk alanlarda dolaşırken pantolon paçalarını çorapların içine sokmak önemlidir.
  • Açık renkli giysiler giymek, kenelerin fark edilmesi açısından faydalıdır.

Prof. Dr. Çetin ayrıca, kene popülasyonunun Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Afrika ve Balkanlar gibi bölgelere de yayılmaya başladığını belirterek, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı bulaştıran kenelerin göçmen kuşlar aracılığıyla farklı bölgelere taşınabildiği unutulmamalıdır” dedi.

Aşı çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Çetin, mRNA teknolojisiyle üretilen aşıların etkisinin daha yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, KKKA hastalığının tedavisinde antiviral ilaçlar kullanıldığını ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilaç geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Related Posts

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.