Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Prof. Dr. İlhan Çetin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Hakkında Uyardı

SCÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlhan Çetin, kırsal bölgelerde görülen ve Türkiye genelinde 23 yıldır ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayının gelmesiyle birlikte vakaların tekrar arttığına dikkat çekerek, “Özellikle Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi illerinde, Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Giresun, Erzincan, Gümüşhane gibi illerimizde kene ısırma vakaları artmaya başladı. Bu durum KKKA hastalığı vakalarının hem ilimizde hem de çevre illerde arttığını göstermektedir.”

Mayıs ayı itibariyle kene popülasyonunun artmasıyla kene ısırma vakalarının da artabileceğini ve dolayısıyla KKKA hastalığı vakalarında bir artış olabileceğini öngördüklerini belirten Çetin, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. Açık alanda faaliyet gösteren kişilerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çetin, tedbirler hakkında şunları söyledi:

  • Otluk alanlarda dolaşırken pantolon paçalarını çorapların içine sokmak önemlidir.
  • Açık renkli giysiler giymek, kenelerin fark edilmesi açısından faydalıdır.

Prof. Dr. Çetin ayrıca, kene popülasyonunun Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Afrika ve Balkanlar gibi bölgelere de yayılmaya başladığını belirterek, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı bulaştıran kenelerin göçmen kuşlar aracılığıyla farklı bölgelere taşınabildiği unutulmamalıdır” dedi.

Aşı çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Çetin, mRNA teknolojisiyle üretilen aşıların etkisinin daha yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, KKKA hastalığının tedavisinde antiviral ilaçlar kullanıldığını ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilaç geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.