Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Yapay Zekâ ile Nöroloji Alanında Yenilikçi Çalışmalar

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, yapay zekâyı eğitmeyi hedefleyen önemli bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Prof. Dr. Terzi, yapay zekânın tanı araçlarını destekleyerek doktorları erken ve doğru tanı koymalarına yardımcı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Murat Terzi, tıp alanında yapay zekâ, makine öğrenimi ve dijital teknolojilere verilen öneme dikkat çekerek, OMÜ’de özellikle nörobilim ve nöroloji alanlarında yapay zekâ uygulamaları üzerinde çalışmaların yoğunlaştığını ifade etti. Hastalıkların erken teşhisi ve tedavi süreçlerinin bireyselleştirilmesi amacıyla beyin ve omurilik MR’ları üzerinde görüntü analizleri yaptıklarını belirten Prof. Dr. Terzi, bu çalışmaların hastalara özel tedavi stratejileri geliştirmeyi amaçladığını kaydetti.

Prof. Dr. Terzi’nin verdiği bilgiye göre, hastaların yürüme hareketleri detaylı bir şekilde incelenerek hangi sinir sistemlerinin etkilendiğinin tespit edildiği bu çalışmaların yanı sıra, biyolojik verilerle hastalıkların teşhis ve takibinde önemli adımlar atıldığı ifade edildi. Bu verilerin birleştirilerek hastaya özel tedavi stratejileri geliştirilmesinin hedeflendiği bilgisi de paylaşıldı.

Yapay zekâ ile nöroloji bilimini bir araya getirerek, hastalık teşhis süreçlerinde hız kazanmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Terzi, bu doğrultuda multidisipliner bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürdüklerini ve yapay zekânın nörolojik hastalıkların tanısında doktorlara destek olma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Bu sayede, her hastanın tedavi sürecinin özelleştirilerek daha etkili ve kişiye özel sağlık hizmetlerinin sunulabileceğini aktardı.

Related Posts

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor

Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sını oluşturan akciğer kanseri, kadınlar ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor. Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel, akciğer kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.