Sıkışan kredi kartına yüklendi: Üzücü haberi bankalar verdi

Enflasyona yenilen vatandaş nakit defterini kapattı. Gıda harcamalarında dahi kredi kartı kullanımı zirveyi gördü.

Alışverişte kredi kartına yüklenen vatandaşın durumunu CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer açıkladı.

SIKIŞAN KREDİ KARTINA YÜKLENDİ

Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ocak ayında 400 TL olan tulum peynirinin 590 TL’ye çıktığını da hatırlatarak kredi kartıyla yapılan gıda harcamalarının oranının arttığını söyledi. Gürer, 2024 yılı Ocak ile 2025 yılı Ocak arasındaki kredi kartı harcamalarının %62,9 arttığını ifade etti.

Kredi kartı ile yapılan gıda harcamalarının 2024 yılında 57 milyar TL’den 2025 yılında 94 milyar TL’ye çıktığını belirten Gürer, market harcamalarında da benzer bir artış gözlendiğini ifade etti.

2024 Ocak ayında 146 milyar TL olan market harcamalarının, 2025 Ocak ayında 236 milyar TL’ye çıkarak yüzde 61,6’lık bir artış gösterdiğini söyledi. Ayrıca, yemek harcamalarının 2024 yılında 47 milyar TL’den 2025 yılında 80 milyar TL’ye yükselerek yüzde 70,2’lik bir artış kaydettiğini aktardı.

Gürer, TÜİK tarafından belirlenen peynir fiyatlarının halkın karşı karşıya olduğu ekonomik gerçekleri göz ardı ettiğini vurguladı. TÜİK’in bu sepetinin halkın yaşadığı ekonomik gerçeklikle örtüşmediğini ve bu fiyatlar üzerinden enflasyon belirlenerek emekli, memur ve asgari ücretlinin düşük ücretlere mahkûm edildiğini söyleyen Gürer, “Bu süreç, iktidarın talimatıyla oluşturuluyor. Vatandaş, peynir fiyatlarındaki artışla da mağdur durumda” dedi.

ÜZÜCÜ HABERİ BANKALAR VERDİ

Sözcü’nün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 24 Ocak verileriyle hazırladığı haberine göre bankacılık sistemindeki tüketici kredileri 2 trilyon TL’ye, kredi kartı borçları ise 1.8 trilyon TL’ye ulaştı. Bir ayda borç bakiyesi 159 milyar TL, bir yılda ise 1.2 trilyon TL arttı.

Tüketici kredileri ve kredi kartları, bankacılık sistemindeki kredilerin yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor.

Takipteki alacaklar da ciddi bir sorun haline geldi. 24 Ocak itibarıyla takipteki alacaklar 304.9 milyar TL’ye çıktı. Kredi kartlarındaki takipteki borç, bir yılda yüzde 258 oranında artış gösterdi. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Ocak-Kasım 2024 arasında 1.7 milyon kişi borcunu ödeyemedi. Borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı bir yılda yüzde 39 arttı.

Related Posts

Bolu’da otobüs fiyatlarına yüzde 33 zam: Öğrenciler protesto etti!

Bolu Belediye Meclisi’nin haziran ayı toplantısında otobüs biletlerine yapılan yüzde 33’lük zam sonrası öğrenciler, İzzet Baysal Caddesi’nde slogan atarak protesto düzenledi.

İran’da borsa ve sermaye piyasaları tatil edildi

İran’da borsa ve sermaye piyasaları tatil edildi

Tatil fiyatlarında İspanya’yı geçtik

Artan maliyetlerle birlikte her yıl Euro bazında fiyat yükselten turizm sektörü, temmuz ağustos dönemi fiyatlarıyla İspanya’yı da geri bıraktı. Geçen yıl İspanya Türkiye’ye kıyasla iki kat fazla turizm geliri elde etmişti.

Orta Doğu gerilimi New York borsasını vurdu: Petrol ve altın yükselişte! (13 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,9 azalarak 42.579,48 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,74 azalışla 6.000,56 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,08 kayıpla 19,450,93 puana geriledi. İsrail’in İran’a yönelik saldırısı yatırımcıların risk iştahını …

Yabancı çobanlar için çalışma izni başvuruları başladı: Hayvancılık sektöründe yeni dönem!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre, Türkiye’de hayvancılık sektörünün gelişmesi ve yerli üretimin devamlılığı için ihtiyacın yerli iş gücüyle karşılanamadığı durumlarda, deneyimli yabancı …

Merkez Bankası’ndan Çin’le kritik adım: O anlaşma yenilendi!

Türkiye ile Çin arasında para takası anlaşması yenilendi. İki ülkenin merkez bankaları tarafından imzalanan anlaşmayla finansal iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Anlaşma, ticarette yerel para kullanımını teşvik edecek.