yozgat haber sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Sınavlı liselere komisyon şartı! Yeni yönetmelik yürürlüğe girdi

Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklikler yaptı. Sınavla alan okulların belirlenmesinden, nakil ve geçiş işlemlerine çok sayıda değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ GÜNCELLENDİ

Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni yeniden düzenledi. Her ilde sınavla öğrenci alacak okulların belirlenmesi için komisyonlar oluşturulacak ve nihai karar Bakanlık tarafından oluşturulan tespit komisyonu tarafından verilecek.

Puanla öğrenci alan okullar yıllık olarak izlenecek ve değerlendirilecek, başarısız olan okullar ise merkezi sınavla öğrenci alma hakkını kaybedebilecekler.

Güzel sanatlar ve spor liselerinde yetenek sınavıyla öğrenci alan okullarda, sınıf açılabilmesi için en az 10 öğrencinin olması gerekecek. Ancak ders yılı başladıktan sonra öğrenci sayısında azalma olsa bile eğitim devam edecek.

Beden eğitimi derslerine katılamayan özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler için rapor alma şartı getirildi. Türk dili ve edebiyatı derslerinden yapılacak sorumluluk sınavları ise artık yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecek.

Öğrencilerin farklı okul türlerine nakil ve geçişlerine ilişkin olarak da düzenlemeler yapıldı.

YEREL YERLEŞTİRME VE NAKİL KONULARINDA YENİ DÜZENLEMELER

Yerel yerleştirmede okula yerleştirilen 9. sınıf ve hazırlık öğrencileri, okullarına devam etmek istemediklerinde veli dilekçesiyle açık öğretim liselerine geçiş yapabilecekler. 9. sınıfta sınıf tekrarına kalan ve mesleki eğitim merkezlerinin 10. sınıfına nakil olan öğrenciler ise istedikleri takdirde eski okullarına geri dönebilecekler.

Yönetmelikle, ülke içindeki ortaöğretim kurumları arasında öğrenci değişim programları yapılmasına olanak sağlandı. Detaylar daha sonra bakanlık tarafından açıklanacak. Yeni yönetmeliğe göre, diplomasını kaybeden veya yıpratan öğrencilere yeni diploma yerine öğrenim durum belgesi verilecek.