Türk çayı 6 ayda 104 ülkeye ulaştı

Türk Çayı, Yılın İlk Yarısında 104 Ülkeye İhraç Edildi

Türkiye’nin önde gelen tarımsal ürünlerinden biri olan çay, bu yılın ilk altı ayında Avrupa kıtası başta olmak üzere 104 ülkeye satıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’den ocak-haziran döneminde 104 ülkeye toplamda 3 bin ton çay ihraç edildi ve bu ihracattan 16 milyon 991 bin 796 dolar gelir elde edildi.

Geçen yılın aynı döneminde ise ülkemizden 2 bin 897 ton çay ihraç edilmiş ve 13 milyon 909 bin 313 dolar gelir sağlanmıştı.

En Fazla İhraç Edilen 3 Ülke

Belçika, Birleşik Krallık ve KKTC, Türkiye’nin en fazla çay ihraç ettiği ülkeler arasında yer aldı.

Bu dönemde Belçika’ya 7 milyon 778 bin dolar, Birleşik Krallık’a 2 milyon 61 bin dolar ve KKTC’ye 1 milyon 549 bin dolar değerinde çay ihracatı yapıldı.

İhracatın Yüzde 58’i Rize’den

Türkiye’den gerçekleştirilen çay ihracatının yüzde 58’i Rize ilinden yapıldı.

Rize’den yılın ilk yarısında 23 farklı ülkeye 2 bin 155 ton çay ihraç edilerek, 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir elde edildi.

Belçika, KKTC ve ABD ise Rize’den en fazla çay ihracatı yapılan ülkeler arasında yer aldı. Belçika’ya 7 milyon 744 bin dolar, KKTC’ye 718 bin dolar ve ABD’ye 310 bin dolar değerinde çay sevkiyatı yapıldı.

Hedef Ürün Çeşitliliğini Artırmak

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, yaptığı açıklamada, çayın ülke ve bölge açısından önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurguladı.

Turgut, çay dış satımından elde edilen gelirin artışıyla ilgili olarak, “Çay ihracatından elde edilen gelirde geçen yıla göre miktar bazında yüzde 5, değer bazında ise yüzde 22 artış kaydettik. Türk çayına olan ilginin arttığı geleneksel ve yeni pazarlarda ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Ülke çapında yapılan çay ihracatında artan ülke sayısına dikkat çeken Turgut, “Gelecek dönemde çay ihracatında pazar ve ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Avrupa ve diğer yüksek alım gücüne sahip bölgelerde Türk çayının tanınırlığını artırma çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aynı zamanda, katma değeri yüksek, paketli ve markalı ürünlerle dünya pazarlarında daha güçlü bir konumda yer almayı amaçlıyoruz.” dedi.

Turgut, çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, “Kaliteli üretim, etkili tanıtım ve sürdürülebilir ihracat politikaları ile hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Related Posts

Citgo satışı tekrardan mahkemelik oldu

ABD’de Venezuela’nın rafineri iştiraki Citgo Petroleum’un satışına ilişkin yapılan açık artırma sonuçlarına karşı itirazlar artıyor. Reuters’a konuşan üç kaynağa göre, 2017’den bu yana alacaklarını tahsil etmeye çalışan tahvil sahiplerinin avukatları …

TÜSİAD’ın raporu ortaya çıkardı: Alarm veriyor önlem almak kaçınılmaz hale geldi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), PwC Türkiye iş birliğiyle bir rapor hazırladı. “Yaşlılık Politikaları Araştırması: Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” raporunda Türkiye’nin dünya ortalamasından daha hızlı yaşlandığına dikkat …

CHP’den zam ve enflasyon tepkisi: ‘Uydurulan TÜİK rakamlarıyla…’

CHP’li Gülcan Kış, enflasyon verileri üzerinden hükümete tepki gösterdi. Yurttaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıların görmezden gelindiğini savundu. Maaş artışlarının halkın gerçek ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getirdi.

New York borsası yükselişle kapandı!

New York borsası yatırımcılar yarınki merakla beklenen istihdam raporu öncesinde ticaret görüşmeleri ve bütçe tasarısı müzakerelerindeki gelişmeleri izlerken yükseldi. Kapanışta Dow Jones endeksi, yatay seyirle 44.484,42 puan oldu. S&P 500 endeksi …

İki Türk bankasından TCMB faiz kararı tahmini!

Faiz indirimi beklentisi yeniden gündemde. Merkez Bankası’nın temmuz toplantısı öncesi yapılan açıklamalar, para politikasında yeni bir döneme işaret ediyor. Kararın piyasa üzerindeki etkisi merakla bekleniyor.

Petkim, Petlim hisselerini 160 milyon dolara SOCAR’a sattı

Petkim, Petlim hisselerini 160 milyon dolara SOCAR’a sattı