Yok olmanın eşiğindeki ”unutulmuş hayvan’ ilk kez fotoğraflandı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Upemba Lechwe Popülasyonunun Durumu Endişe Verici

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin güneyinde bulunan Kamalondo depresyonunda gerçekleştirilen hava araştırması, Upemba lechwe’nin varlığıyla ilgili şok edici bir sonuç ortaya koydu. Yapılan araştırmada sadece 10 birey tespit edilirken, toplam popülasyonun 100’den az olduğu belirlendi.

Unutulmuş Antilop Türü İlk Kez Kameraya Yakalandı

Araştırmacılar, Upemba lechwe sürüsünü görüntülemeye çalışırken, şaşırtıcı bir an yaşadılar. Bir birey, araştırmacıların gözleri içine bakarak kısa bir süre durdu. Bu an, 2005 yılında keşfedilen bir alt tür olan Upemba lechwe’nin canlı bir fotoğrafının ilk kez çekilmesine olanak tanıdı.

Upemba Ulusal Parkı Araştırma ve Biyogözlem Departmanı’ndan Manuel Weber, yaşadığı deneyimi şu sözlerle aktardı: “O an inanılmazdı, araştırma öncesinde neredeyse hiç uyuyamadım. O fotoğrafa ihtiyacımız vardı; çünkü bu türü koruma altına almak için gereken farkındalığı yaratacak tek şey oydu.”

‘Yasa Dışı Avlanma Popülasyonun Tehlikesini Artırıyor’

Afrika Ekoloji Dergisi’nde yayımlanan bulgular, Upemba lechwe türünün 50 yıldan uzun bir süredir yapılan ilk nüfus sayımını sağladı. Ancak, Weber’e göre bu türün yok olma riski oldukça yüksek. Yasa dışı avlanmanın popülasyon üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken Weber, 1970’lerden beri yaşanan popülasyon azalmasının ciddiyetini vurguladı.

Weber, “Bu türün varlığını sürdürebilmesi için acil koruma önlemlerine ihtiyaç var. Avcılığın bu nadir tür üzerindeki etkisi göz ardı edilmemeli” ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, Upemba lechwe’nin devam eden varlığını sürdürebilmesi için hızlı bir koruma planının devreye sokulması gerektiğini vurguluyor.

Weber, “O fotoğraf olmasaydı, medyanın ilgisini çekmek bizim için zor olurdu. İlk gün üzüldüm çünkü birçok Upemba lechwe gördük ancak onları fotoğraflamak mümkün olmadı” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Uzaydan gelen gizemli sinyal: Her 44 dakikada bir tekrarlanıyor

Dünya’dan yaklaşık 15.000 ışık yılı uzaklıkta tespit edilen ASKAP J1832-0911 adlı kozmik nesne, daha önce benzeri görülmemiş şekilde her 44 dakikada bir 2 dakika boyunca hem radyo dalgaları hem de X-ışınları yayıyor.

Çin’den Türkiye’ye göç etmişti… Bilim insanları incelemek için Diyarbakır’a gitti

Çin’in kuzeyinden dünyaya yayılan ve ‘göçmen sıçan’ olarak bilinen kahverengi sıçan (Rattus norvegicus), ocak ayında Diyarbakır’daki bir gölette görüntülendi. Bu dikkat çekici keşif, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden bir araştırma ekibini harekete geçirdi.

Jüpiter, bir zamanlar çok daha büyüktü

Güneş sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bir zamanlar bugün gördüğümüzden bile çok daha büyükmüş. Peki nasıl küçüldü?

Bilim insanları insan hareketinden elektrik üretti

ABD Alabama Huntsville Üniversitesi (UAH) araştırmacıları, ticari olarak satılan yapışkan bantları kullanarak yeni bir triboelektrik nanojeneratör (TENG) geliştirdi. Bu jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek, insan hareketleri …

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.